Коментари су искључени на Протокол шабачког магистрата

Протокол шабачког магистрата

2011
11.04

 

Протокол и Регистар Шабачког магистрата 1808-1812. године и други извор за историју Мачве у 19. веку

 

Протокол Шабачког магистрата један је од најзначајнијих извора за историју Србије у 19. веку. Документ је чуван у Народној библиотеци у Београду до 1941. када је изгорео приликом немачког бомбардовања. Објављен је први пут 1868. а ново, савремено издање, 2010. године.
Протокол Шабачког магистрата значајан је за друштвену, привредну, политичку и војну историју Мачве и шабачког краја на почетку 19. века. Уз ново издање Протокола први пут је штампан регистар Шабачког магистрата, који је настао накнадно и у којем  се налазе пописана имена преко 2.000 лица из Шапца и околине.

У архивима  у Шапцу и Београду потхрањени су бројни архивски фондови, збирке и старе и ретке књиге на основу којих се може спознати прошлост Мачве, свакодневни живот, школство, здравствене прилике, саобраћај, привреда и друго. Осим архивских докумената, значајни извори су народно предање, делимично забележено у црквеним хроникама, споменици на гробљима и црквеним двориштима, матичне књиге рођених, венчаних и умрлих. Сагледавање свих тих извора, њихово објављивање и ново читање, омогућиће откривање богате прошлости Мачве, која је, на жалост, мало позната савременицима.

Ово предавање има за циљ да укаже на значај историјских извора у изучавању прошлости нашег краја.

Погледајте видео запис о предавању

Tags: , , ,

Comments are closed.