Архива мај, 2012

Коментари су искључени на Изложба ФЛУ

Изложба ФЛУ


2012
05.14

У уторак, 15. маја у 20,00 часова, у свечаној сали Општине Богатић, биће отворена изложба слика студената и постдипломаца са Факултета ликовних уметности у Београду.

„На изложби ће бити представљени радови студената из класе професора Јована Сивачког.
Специфичност ове изложбе је у томе што ће младе уметнике изразито различитих поетика представити повезујући их на нивоу њиховог академског статуса. Широк приступ третурању цртежа и слике, од традиционалног рада по моделу до савременог изражавања уз употребу нових медија, указује на упоран истраживачки рад, како у техничком тако и у тематском смислу. Ови млади уметници су свежином идеје, иновативношћу и слободом интерпретације сопствених схватања и замисли показали да у наредним годинама могу направити дела која ће, сигурно у позитивном смислу, утицати на промене актуелне уметничке сцене.“ каже ауторка изложбе Милица Прелић.
(више…)

Коментари су искључени на Модерни класици и Бестселери

Модерни класици и Бестселери


2012
05.07

(Избор из фонда Библиотеке)

.
.
.
.

<<<МОДЕРНИ КЛАСИЦИ>>>

<<<БЕСТСЕЛЕРИ>>>

.
.
.
.

Модерни класици

ZIVOTI-DEVOJAKA

Алис Манро – ЖИВОТИ ДЕВОЈАКА И ЖЕНА

Једини роман књижевнице која се прославила збиркама приповедака. Искрена књига која приповеда о одрастању у руралном Онтарију четрдесетих година XX века. У сусрету са феноменима рађања, смрти и секса, главна јунакиња Дел Џордан спознаје и мрачне и светлије стране свога женског бивствовања. Она је проницљив и духовити посматрач живота у малом граду.
За ову књигу, Алис Манро је изјавила како је она „аутобиографска у форми, али не и у чињеницама.“
Од истог аутора:
Превише среће
Голи живот
Бекство

Захар Прилепин – Сањка

Прилепин у роману бескомпромисно огољује друштво које трпи последице светске економске, али и социјалне и моралне кризе. Александар Тишин Сањка, главни јунак романа је обичан, мали човек, који постаје битан део система једино ако оболи. Сањка је члан Савеза стваралаца, анархистичке партије без идеолошког предзнака. Њихови припадници покушавају да се боре против друштвене инерције. Истовремено, главни јунак, покушава и да воли, да буде потребан људима око себе, својој девојци, мајци, баби и деди.
Пред читаоцима је дело невероватне силине, живот у врењу, неустрашив и стваран, онај који отвара питања, позива на буђење. После њега ћете, попут милиона читалаца широм света, остати насмешени јер сте схватили да у својим стрепњама и жељама нисте усамљени.
„Сањка“ је већ пет година на бестселер листама у Русији, добитник је руског „Букера“ и награде „Лав Толостој“.
Од истог аутора:
Грех
Осмица
Црни Мајмун

Дон Де Лило – Подземље

Овај роман проглашен је од америчких писаца за једно од најбоље написаних дела у Америци у последњих двадесет пет година. С разлогом се, кажу критичари, сматра Де Лиловим ремек-делом. У њему писац успева да обухвати не само педесетак година историје, већ и да се кроз причу о само привидно обичном јунаку, Нику Сеју, смело дотакне корена егзистенцијалних страхова и недоумица који обележавају америчко друштво, али и не само америчко.
Од истог аутора:
Космополис
Тачка Омега
Падач
Body artist

Умберто Еко – Острво дана пређашњег

Ово је прича о Роберту, младом италијанском племићу из XVII века који је изгубивши оца у једној опсади, променио своје погледе на живот, настанио се у Паризу и почео да другује са ондашњом интелектуалном елитом. Причу о његово животу сазнајемо из дневничких забелешки које је пронашао неки учењак, приређивач рукописа, много касније, а које су вођене за време његовог заточеништва на броду, усред океана, кад је једини преживео бродолом. У таквој ситуацији Роберто у својим записима прича причу о свом измишљеном злом брату, који је заправо друга, лошија могућност њега самог. Излаз из немогуће ситуације јунак почиње да тражи у филозофији. Питања која поставља воде га до истине о свету и до истине о себи.
Од истог аутора:
Баудолино
Фукоово клатно
Име руже
Историја ружноће
Из минималног дневника
Како се пише дипломски рад
Код
Метафора
Разговор о крају времена
Симбол
Шест шетњи по наративној шуми
Тајанствени пламен Краљице Лоане
Бескрајни спискови
Казати готово исту ставр
Не надајте се да ћете се решити књига
Прашко гробље

Пол Остер – Левијатан

У причи о пријатељству између двојице писаца, упакованој у шарени папир крими приче Пол Остер и овај пут, неумољиво, води читаоце у имагинативну пустоловину у којој се преплићу стварност и машта. Позадину дела чини Америка осамдесетих година, Реганово доба, када многи увиђају да је амерички сан заправо америчка лаж, а само ретки покушавају да на то скрену пажњу. Руководећи се случајем као основним принципом функционисања људских живота, Остер своје антијунаке гура у бизарну центрифугу догађаја: они се жене и разводе, заљубљују и одљубљују, варају и верују, користе експлозив и писаћу машину, да би своје идеје спровели у дело, и увек трагају за одговорима на питања о сопственом бићу. Библијски и хобсовски наслов дела само на најочигледнији начин упућује на могућност алегоријског читања, а све остале нити приче, метафоричке и стварне, доприносе оном најважнијем — читалачком ужитку.
Од истог аутора:
Сансет Парк
Невидљиви
Човек у мраку
Бруклинска ревија лудости
Пророчка ноћ
Књига опсена

Џулијан Барнс – Није то ништа страшно

Барнсова књига размишљања на тему смрти, како и он сам каже, није његова аутобиографија. Али јесте породични споменар, или још прецизније – интимна историја његове породице….
Књига која не припада ниједном жанру, а може бити путовањеу мистериозност сећања, филозофична спекулација, ода животу и уметности – али и књига која се чита као роман. Но, оно што је важније од чињенице да ју је тешко класификовати јер није подложна категоријама, јесте да је она мудра, духовита, забавна и пуна изненађења…
И сам наслов Није то ништа страшно казује како се Барнс према смрти односи истовремено и мудрачки хладно и црнохуморно. Реч је о својеврсном часу анатомије људске смртности. Највећа вредност књиге јесте што је она једновремено (и дословно) смртно озбиљна, мајсторски забавна и изненађујуће бучно весела.
Од истог аутора:
Артур и Џорџ
Цепидлака у кухињи
Љубав, итд.
Сто од лимуновог дрвета
Пре но што ме је срела
Троје

Томас Пинчон – В.

Роман В. Томаса Пинчона представља путовање у један алтернативни свет – свет коме сви с времена на време припадамо, али чији део не бисмо желели да будемо, свет параноје и отуђености за који нисмо сасвим сигурни да ли је само алтернатива или огољена истина стварности.
У средишту приче је тајанствена, неухватљива жена са иницијалом В, опсесија једног од главних јунака романа, која се насумично појављује на разним местима и у разним периодима краја 19. и прве половине 20. века. Трагајући за њом, на моменте стварном, на моменте само опсеном, главни јунак нам открива панораму двадесетог века, где ниједна прича не води никуда, где појединац остаје суочен са собом у крајње отуђеном свету, а свака потрага за истином и смислом остаје недоречена…
Од истог аутора:
Скривена мана

Марио Варгас Љоса – Авантуре неваљале девојчице

У врло раном узрасту Рикардо остварује сан који је у својој родној Лими имао откад зна за себе: да живи у Паризу. Али поновни сусрет с љубављу из младости све ће променити. Млада девојка, неконформиста, авантуристкиња, прагматична и немирна, извући ће га из малог света његових амбиција.
Сведоци периода превирања и процвата у градовима као што су Лондон, Париз, Токио или Мадрид, који су овде много више него попришта дешавања, обоје ће видети како им се животи преплићу, али се у потпуности не подударају. Па ипак, од тог плеса сусрета и мимоилажења, прича ће, из странице у страницу, бити све интензивнија док не омогући потпуно утапање читаоца у емоционални универзум јунака.
Стварајући задивљујућу напетост између комичног и трагичног, Марио Варгас Љоса се игра са стварношћу и фикцијом како би изнео причу у којој нам се љубав представља као нешто што се не може дефинисати, као власница хиљаду лица, попут неваљале девојчице. Страст и удаљеност, случај и судбина, бол и ужитак…
Од истог аутора:
Дон Ригобертове бележнице
Повест о Мајти
Рај на другом ћошку
Панталеон и посетитељке
Рат за смак света
Град и пси
Јарчева фешта
Келтов син
Похвала помајци
Повест о Мајти
Разговор у Картедрали
Зелена кућа
Речник заљубљеника у Латинску Америку

Џон Банвил
Књига доказа

Књига доказа има све одлике трилера, укључујући и обрт у завршним реченицама. Иза тог формалног оквира, ова исповест хладнокрвног убице постепено се претвара у мрачну и раскошну причу о духовима, о злочину из страсти према жени која не постоји, или постоји само на платну анонимног холандског мајстора из 17.века. Најречитији комплимент овом роману изрекли су критичари који су га упоредили са Злочином и казном.
Од истог аутора:
Покров
Кеплер

.
.
.
.
.

Бестселери

.
.
.

Тони Парсонс
Човек и дечак
Хари Силвер има све што може да пожели: прелепу жену, дивног сина, одличан посао на медијима – али једне ноћи, он све то одбацује. Потом Хари мора да почне да учи шта је суштина љубави и живота…
Роман који је преко 50 недеља провео на врху британске топ-листе… КЊИГА ГОДИНЕ У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ… ЗЛАТНИ ХИТ-ЛИБЕР 2001. У СРБИЈИ
Од истог писца:
Човек и жена
Људи и дечаци
Моја омиљена супруга
Наше незаборављене приче
Нови почетак
Прави почетак
Права породица
За моју малу
О животу, смрти и доручку

Ник Хорнби
Дуг пут до дна
Џулијет
High Fidelity
Како бити добар
Све о дечаку
Закуцавање

Патрик Бесон
Срђан, Милош и Милена
Српски дневник Патрика Бесона
Најбоље од Патрика Бесона
Богаташица
Брабанови
Дара
Јулије и Исак
Против клеветника Србије
Титаника
Вештина завођења

Пауло Коељо
Алхемичар
Вероника је одлучила да умре
Анђео чувар
Дневник једног чаробњака
Једанаест минута
На обали реке Пједре седела сам и плакала
Пета Гора
Приручник за ратника светлости
Захир

Изабела Аљенде
Острво испод мора
Ева Луна
Инес срца мога
Исход наших дана
Кћи среће
Кућа духова
Моја измишљена земља
Паула
Портрет у Сепији
Зоро

Сузана Тамаро
Иди куда те срце води
Заувек
Слушај мој глас
Анима Мунди
Драга Матилда
Чаробни круг
Луизито
Страх од књиге: прича о дечаку који није волео да чита
Свака реч је семе
Више ватре, више ветра

Софи Кинсела
Девојка из двадесетих
Купохоличарка и сестра
Купохоличарка у иностранству
Сећаш ме се
Тајни свет снова једне купохоличарке
Умеш ли да чуваш тајну
Имам твој број
Купохоличарка и беба
Купохоличарка стаје на луди камен

Режин Дефорж
Плави бицикл
Плави бицикл; Авенија Анрија Мартена 101
Плави бицикл; Ђаво се томе још смеје
Плави бицикл; Улица свиле
Плави бицикл;Последње упориште
Плави бицикл; Црни танго

Трејси Шевалије
Девојка са бисерном минђушом
Изузетна створења
Пали анђели
Пламени сјај

Викрам Сет
Кишни павиљон
Свадбени сари
Света река

Сју Таунсенд
Изгубљени дневници Адријана Мола
Оружје за масовно уништење
Млитаве године
Тајни дневник Адријана Мола

.
.
.
.
.

< < < ИЗБОР ИЗ ФОНДА> > >

Коментари су искључени на Јанко Веселиновић – песник равнице

Јанко Веселиновић – песник равнице


2012
05.04

Синоћ је, у свечаној сали Општине Богатић отворена изложба „Јанко Веселиновић – песник равнице“.

Овом изложбом општина Богатић и Народна библиотека из Богатића започињу прославу 150-годишњице рођења нашег највећег завичајног писца и једног од великих реалистичких приповедача српске књижевности.
(више…)

Коментари су искључени на Историјски романи, биографије…

Историјски романи, биографије…


2012
05.04

(Избор из фонда Библиотеке)

.
.
.
.

АНАСТАЗИЈА – Колин Фалконер
САГА О ПОСЛЕДЊОЈ ТАЈНИ РОМАНОВИХ
Шангај, 1920. година. Када Мајкл Шеридан ускочи у ледену реку како би спасао младу жену коју је случајно упознао у једном ноћном клубу, његов ће се живот заувек изменити.

Рускиња Анастазија Романова неодољиво подсећа на истоимену принцезу, за коју се причало да је некако успела да преживи ужасе којима су револуционари подвргли њену породицу. Судбина најмлађе цареве кћери постала је једна од највећих мистерија свог времена…

Међутим, Мајклова Анастазија пати од амнезије и не сећа се ничега пре доласка у Шангај. Потрага за Анастазијиним правим идентитетом повешће их од ужурбаних шангајских улица до декадентног предратног Берлина, од очаравајућег Лондона у ком царује нова генерација лепотица које слушају џез и играју чарлстон, до мрачне завесе иза које се крије револуционарна Русија – све до опојног Њујорка непосредно пред слом берзе. Мајкл је једини мушкарац који је икада помогао Анастазији а да није желео нешто за узврат – али да ли је то истинска љубав која је довољан разлог да се одрекне шансе да живи као принцеза?

Смештен у немирне и романтичне двадесете године прошлог века, овај раскошан роман прича је о убиству и издаји, краљевском скандалу и интригама – али и најлепша љубавна прича икада испричана.

Девица од Орлеана – Кимберли Катер
Почетак је петнаестог века и Стогодишњи рат је у пуном јеку. Француски град Орлеан је под опсадом. Енглески војници под његовим зидинама дивљају, уништавају све пред собом и убијају сваког ко им се нађе на путу. Шарл VII, некрунисани краљ, нема ни воље ни снаге да окупи војску. У једној башти у Домермију дванаестогодишња девојчица Жана доживљава просвећење које ће јој променити живот, али и ток европске историје.

Прича о Јованки Орлеанки или правим именом Жани од Арка, светици и ратници која је веровала да ју је Бог одабрао да спасе Француску, и која је предводила војску од десет хиљада војника против Енглеза, вековима заокупља нашу машту. Али прича о Жани, девојци чију су сестру убили енглески војници, која је побегла од насилног оца и од присилног брака, сама учила како да јаше, бори се и војује и успела да убеди војску да за њом пођу у смрт, потпуно је изненађујућа, узбудљива и препуна емоција.

Ово је роман епских размера, препун интрига, издаје, љубави и смелости, који говори о моћи и терету вере и разорним последицама славе.

“Снажан, хипнотичан и потпуно импозантан роман.“ Џон Стивенс

„Да ли је била светица или вештица? Визионар или лудакиња? Или пак несвакидашња сељанка која је, по божјој заповести, повела војску, спасла Француску и платила то смрћу на ломачи? Кимберли Катер слика неодољив портрет Жане као чудновате, одлучне младе ’мушкараче’ и искрене вернице.“ USA today

„Кимберли Катер успела је да унесе нову димензију у ову познату причу… она главној јунакињи удише животност и нови смисао.“ Daily Mail

Амин Малуф
Леон Африканац
„Ја, Хасан, син Мухамеда кантарџије, ја, Ђовани Леоне де Медичи, обрезан руком берберина и крштен руком папе, данас носим име Африканац, мада нисам из Африке, ни из Европе, ни из Арабије. Зову ме још и Гранађанин, Фешанин, Зајатин, мада не долазим ни из једног краја, ни из једног града, ни из једног племена. Ја сам син друмова, мој завичај је караван, а мој живот најневероватније од странствовања.“

Леон Африканац, написан као имагинарна аутобиографија, полази од истините приче о Хасану ал Вазану, дипломати из Магреба, великом путнику и писцу из шеснаестог века. Након што је живео у Гранади, свом родном граду, затим Фесу, Томбуктуу, Каиру и Цариграду, Леон проводи више година у Риму где постаје славни географ Ђовани Леоне де Медичи, звани Леон Африканац.

Човек Истока и Запада, Африке и Европе, Леон Африканац је претеча данашњих космополита. Његова лична авантура је заслужила да буде реконструисана, од године до године, од града до града, од судбине до судбине.
Од истог писца:
Самарканд
Крсташки ратови у очима Арапа
Вртови светлости

Кит Ричардс – Живот

Кит Ричардс је с Ролингстоунсима створио рифове, стихове и песме које су узбудиле цео свет. Више од четири деценије он је живео правим рокенрол животом: стављао главу на пањ кад год је то желео, говорио отворено шта мисли, и пролазио с тим онако како то никоме пре њега није полазило за руком.
Гласом јединствено и интимно личним, разоружавајуће искрено, што је одувек и било карактеристично за њега, Кит Ричардс нам износи важну животну причу нашег доба, неспутану, неустрашиву и истиниту.

Рембрант, млинарев син – Сретен Петковић
Биографски роман о животу једног од највећих сликара седамнаестог века.Поред тога што се остварио у љубави и уметности, два најважнија облика среће у животу, доживео је да све изгуби само зато што је био опчињен својим сном, а није на време схватио намеру својих противника.
“Од када сам те угледао Саскија, опчинио сам своје мисли тобом. Твоја привлачна женска мекота и поглед који је препознао обострану жудњу постали су моја радост живота. Тренутак за снове. Додир твој ми је променио намере. Учинио немогуће могућим. Донео ми је смирај и научио ме да се надам. Моје пусте ноћи одагнала си у једном трену. Променила си ми мисли, покрете, тишину. Поглед ми је засијао од твог осмеха. Као неукротиви ветрови, руке су ми се покретале у миловање према теби. Будила си у мени сваког часа немир и чежњу.”

Јустинијан – Х.Н. Тартлтоб
Роман о Византији у њеној пуној слави и човеку који је њоме владао два пута.

Рођен да влада Византијом, односно новим Римским царством, Јустинијан II је био предодређен да не сагиње главу ни пред ким. Упоран и тврдоглав, борио се чак и против племића од којих му је власт зависила. Због тога је био збачен са престола, осакаћен и послат у изгнанство преко Црног мора.
Али не заувек.
У роману који плени пажњу, Х. Н. Тартлтоб нас причом о једном од највећих одметника у историји уводи у свет пун прашине, боја, укуса и мириса развикане гомиле, крви и насиља, у Византију из времена када је њена моћ била на врхунцу.

Ја, Клаудије – Роберт Гревс
У роману „Ја, Клаудије“ помно је проучена стварна историјска грађа, која је потом окренута да би се главном јунаку, римском цару Клаудију, дала перспектива првог лица и да би из свога угла испричао крваву и интригантну причу о својим претходницима, односима у својој ужој и широј (потпуно поремећеној) породици, као и о властитој смрти.
Од истог писца:
Опсада и пад Троје
Хомерова кћи
Златно руно
Грчки митови
Хебрејски митови

Ерик Орсена ПОДУХВАТ ИНДИЈА
Прича о приватној авантури која је заувек променила историју целог света.

Бродови не полазе само из лука, њих гурају наши снови. Многи историчари су већ говорили или ће говорити о Кристифоровом открићу и расправљаће о његовим последицама.

Пошто сам му брат, једини који га познаје откако је дошао на овај свет, видео сам како се његова замисао рађа и како га обузима све јача грозница.

Причаћу о настанку те замисли, о њеној сулудости.

„Тринаестог августа 1476. Кристифор Колумбо доживљава бродолом у португалским водама.

Будући адмирал је управо напунио двадесет пет година. Неким чудом успева да се докопа обале. Налази уточиште у Лисабону, код млађег брата Бартоломеа, по занимању картографа.

Од почетка XВ века свет се отвара. У португалској престоници се окупљају припадници свих еснафа неопходних за Откриће.

Двојица браће ће осам година припремати путовање о којем Кристифор машта од детињства. Он сања да оде у Индију, стигне до Сипанга (Јапан) и царства великог кана (Кина). Али уместо уобичајеног пута, Пута свиле, који иде на исток, кренуће преко океана, на запад.

Хтео сам да се позабавим тим мало познатим раздобљем у историји људске знатижеље. Тренутком када се рађа нова слобода, упоредо са развојем инквизиције и прогоном Јевреја. Да бих то постигао, дао сам реч млађем брату Колумбо – Бартоломеу. Овде он говори, он прича. Ово је свет кроз који ће вас водити мајстор картограф, носорог, произвођач удовица, учитељица у школи за птице, шљука, блудница која је чувена због својих ушију, Марко Поло, понеки доминиканац, пси који черече Индијанце… Ово је авантура која је за последицу има модерно доба – доба у којем и не сањамо да је постојало време када људи још увек нису знали где престаје насељени део света.“ Ерик Орсена

МАРИЈА АНТОАНЕТА – Андре Кастло
У истој едицији:
МАРИЈА ТЕРЕЗИЈА – Ен-Тиција Лејтих
ЕЛИЗАБЕТА ПРВА, ЕНГЛЕСКА КРАЉИЦА – Мери Лафатер-Сломан
ЖОЗЕФИНА – Андре Кастло
КРИСТИНА ШВЕДСКА – Оскар Вертхајмер

Ернесто Че Гевара ДНЕВНИК И БОЛИВИЈЕ
У свом походу ка бољем и праведнијем свету, Че се са својим саборцима упутио у брдовиту Боливију, што ће му, како се показало, бити и последња борба за остварење комунистичких идеја. Усамљен и окружен у андским џунглама, Че и његови највернији саборци постају лак плен локалних трупа појачаних америчким агентима. Брзом ликвидацијом нестаје жива, а настаје вечна Че легенда, која несмањеном снагом и даље осваја свет.Његов Дневник из Боливије је стога запис умирућег, последњи покрет пера онога који је свестан да се неумитни крај приближава, али и онога који никада неће престати да верује у коначну победу

Лоренс Бергрин МАРКО ПОЛО
Најславнији Европљанин који је истражио Азију, Марко Поло је први прави светски путник. Његово искуство представља најранији мост између Истока и Запада, његово име је синоним за авантуру и открића; током шест векова побуђивао је свеопшту очараност а његове приче подстакле су машту бројних историографа да стварају лажне митологије. Лоренс Бергрин представља нам прву потпуну биографију једне од занимљивијих личности светске историје. Одисеја Марка Пола на Путу свиле у овом ремек-делу написана је раскошно и до најситнијих детаља.
Марка Пола упознајемо као неискусног младића, потомка имућне трговачке породице из Венеције, који се као седамнаестогодишњак 1271. године са оцем и стрицем отиснуо пут Азије. Затим га видимо као повереника Кублај-кана, најстрашнијег и најмоћнијег владара на свету, и пратимо његов развој до искусног дипломате и кановог човека од поверења. Следимо га док се враћа кући, у Венецију, претоварен силним богатствима, најновијим изумима и товаром прича тешким двадесет четири године. Посматрамо и његову сарадњу са чувеним писцем Рустичелом из Пизе, који је у Марку Полу одмах препознао причу каква се среће једном у животу; оживљене невероватном моћи запажања, Маркове приче није требало много дотеривати.
Користећи аутентичне изворе података као и искуства са свог путовања Марковим стопама по Кини и Монголији, Бергрин истражује контроверзе које прате легенду о Марку. Објединивши у себи историју, биографију и путопис, ово дело представља јединствену хронику о човеку који је проширио границе људског знања и маште. Ова биографија нас води на пут до границâ историје, и даље.

ПОСЛЕДЊИ КИНСКИ ЦАР
Од „небеског сина“ до „сина народа“, необичан је пут који води последњег кинеског цара Пу Јиа. Од фантастичног и нама далеког света царског двора, преко метежа грађанског рата до преваспитавања у затворима Народне републике Кине…

Арнулф Краузе ВИКИНЗИ
Досад најобухватнија, историјски поуздана књига о некад најмоћнијем народу свога времена изван граница некадашњег Римског царства!

Нове и узбудљиве чињенице с којима нас у овој књизи упознаје Арнулф Краузе, један од највећих познавалаца чудесног света Викинга, промениће наше виђење овог народа.

Сама помисао на Викинге изазивала је у средњем веку страх и ужас. С друге стране, викиншка култура је у великој мери идеализована и романтизована. Нордијски митови о јунацима и боговима, њихове руне и Еде снажно су све до данас утицале на бројна уметничка и књижевна дела, па и на разне езотеријске и политичке идеје.

У сваком случају, представа о дивљем народу са севера који се у својим брзим бродовима изненада појављивао на морима и рекама да би пљачкао и уништавао, веома је једнострана. Викинзи су, заправо, били храбри истраживачи нових предела, спретне занатлије и добри трговци, земљорадници, ратници и политичари који су веома вешто умели да искористе прилике које су им се пружале. Једна од тајни њиховог успеха били су брзи бродови, легендарни дракари. Та техничка предност и спретност Викинга направили су од њих најмоћнију морепловачку силу свог доба.

Викинзи су свакако народ који је оставио врло дубок печат на тај историјски период. Стога је историја Викинга у ствари узбудљив приказ раног средњег века. Може се с правом рећи чак да је овај северњачки народ одиграо изузетно важну улогу у политичкој и културној историји Европе, па и шире. Њихов утицај простирао се од Северне Америке до Централне Азије, од Гренланда до Северне Африке…

Дмитриј Сергејевич Мерешковски
Васкрсли богови

.
.
.
.
.

< < < ИЗБОР ИЗ ФОНДА> > >