Коментари су искључени на Историја

Историја

2011
11.18

(Избор из фонда Библиотеке)

.
.
.

Историја америчког народа -Пол Џонсон
Историја америчког народа Пола Џонсона је подједнако велика као и земља због које је написана. Тема интересовања Џонсонове историје су људи, чији су енергига, визија,храброст и самопоуздање обликовали велику нацију. Књига је снажан аргумент против оних који будућност посматрају са песимизмом.

Камиказе
Камиказе су овде схваћени као историјски симбол Јапана, као најкарактеристичнија ознака стања у коме се налазила цела јапанска нација… Тако, да би се разумеле камиказе, било је неопходно изнети многе податке из јапанске историје и из скоро свих области јавног и приватног живота које је јапански грађанин водио у току последњих деценија, јер корени камиказа леже више у друштвеној структури и психологији нације него у самој личности која се жртвује.

Кратка историја света за младе – Ернст Гомбрих
Као што јој наслов каже, ово јесте историја света, али је написана на један веома необичан начин. То је књига која би могла да почне речима: „Био једном један свет…“
Ово је, дакле, истинита бајка о еволуцији човечанства. Њена основа нису датуми и подаци, већ крстарење кроз векове и путовање кроз људска достигнућа и слабости.
Писана је за знатижељне читаоце свих узраста. Њен пун наслов никако се не сме потценити, јер је намењена деци свих узраста, као и родитељима свих доба.

50 највећих лажи и легенди светске историје – Бернд Гутберлет
Од библијског потопа па све до недавне прошлости, аутор темељито проучава педесет одабраних лажи и легенди које су се до данас упорно одржале у јавном мишљењу.
Проверите сами себе – шта заиста знате о Атлантиди и Клеопатри, Константиновом даривању и открићу Америке.
Да ли је стварно тачно да у 18. веку немачки језик умало није изабран за светски језик?
Шта има у гласинама да је прво слетање на Месец инсценирано у Холивуду…

Винстон Черчил – Други светски рат
„Историја ће бити благонаклона према мени – ја ћу је написати“ – Винстон Черчил

Бернард Луис – Муслиманско откриће Европе
Капитално дело водећег светског исламолога Бернарда Луиса први пут преведено на српски језик. На стручан и популаран начин говори о контакту муслиманског света и Запада, о успонима и падовима у односима, о науци, језику и култури муслиманског света. Политички неоптерећен, углавном културолошки поглед на додир и прожимање две цивилизације.

Срећко Ђукић – Крај СССР-а и Русија (ново Руско окружење)
Од распада Совјетског Савеза прошло је две деценије, а још увек није могуће ни прецизно лоцирати све битне околности које су га узроковале. О консеквенцама које је тај катастрофични тектонски поремећај произвео и његовим последицама које ће тек да уследе у ближој и даљој будућности, тешко је и нагађати.У књизи „Крај СССР-а и Русија“, са поднасловом Ново руско окружење, Срећко Ђукић, стручњак за међународне односе и спољну политику, професионални дипломата, актуелни амбасадор Републике Србије у Белорусији и доајен тамошњег дипломатског кора, даје обухватан, стручно поткован и креативан допринос анализи овог компликованог феномена.

В.В. Маљавин – КИНА-историја, култура, религија
Да је представљање Кине у једној књизи и снагом једног човека немогућ подухват уверава нас, већ у предговору, сам аутор, Владимир Маљавин. Па ипак, опчињен таквим изазовом, он од њега не одустаје.
Све што је везано за нашу представу о овој чудесној земљи “непребројивог народа” упућује на појмове претераности: најстарија култура, највећа популација, најоригиналније писмо, најстарији траг човека, али и потпуно особена филозофија, особена религија, наука и укупна мудрост.
Обичан човек тако стиче утисак да се сусрео с непојмљивом цивилизацијом из неког далеког сазвежђа, потпуно недокучивих премиса, да би онда, посредством ове књиге, уронио у све дубине цивилизацијског и историјског искуства које више никада неће моћи да заборави.

Дејвид Џ. Голдберг, Џон Д. Рејнер – ЈЕВРЕЈИ-историја и религија
Није лако одважити се, огромном броју књига о „библијском народу“, који се вековима повећавао, додати још једну. Сасвим је разумљиво да се Јевреји баве сами собом, али и посматрачи ван њихове средине показују готово подједнако интересовање за њихову прошлост и њено тумачење. Истрајавање Јевреја у оданости вери својих предака, сналажљивост у неповољним животним околностима и умеће да своје способности и енергију прилагоде променама у окружењу, омогућили су им да опстану, док су грчка цивилизација, која је према њима показивала надменост, и Римско царство, које их је презирало, одавно прошлост.Реч је о општем приказу који ће заинтересованим лаицима, као и новим проучаваоцима, послужити као увод у јудаизам. За разлику од већине књига о овој теми, она настоји да у једном тому да хронолошки приказ историјских и књижевних дешавања, као и тематску анализу јеврејског религијског учења и вероисповедне праксе. Приложена библиографија препоручује додатна штива из основних области историје народа и религије која је стара скоро 4.000 година.

Ани Лакроа Риз – Ватикан, Европа и Рајх од првог светског рата до хладног рата
Ћутање папе Пија XII између 1939. и 1945. године о нацистичким злочинима предмет је многих студија и интензивних расправа. Једна од студија која понашање Пија XII и деловање Ватикана у току Другог светског рата ставља у шире оквире опште стратегије Ватикана од почетка XX века до краја педесетих година, јесте и дело Ани Лакроа Риз „Ватикан, Европа и Рајх од Првог светског рата до хладног рата“. Ослоњено на резултате ранијих истраживања и засновано на до сада неистраженим француским, немачким, енглеским и америчким архивама, оно баца ново светло на полувековну историју Ватикана као политичке институције: на континуирану подршку плану Аншлуса између 1918. и 1939; немачко финансирање његових делатности; одлучујући допринос успостављању односа политичких снага у већини европских земаља и на мобилизацију црквеног апарата од 1943. ради спашавања ратних злочинаца из читаве Европе.

.
.
.
.
.

Чарлс Рос
Ратови ружа

Мишел Вовел
Човек доба просвећености

Еуђенио Гарин
Човек ренесансе

.
.
.
.
.
.

Фредерик Киркпатрик
Шпански освајачи

Ненад Симић
Самураји

Енџи Дебо
Историја северноамеричких Индијанаца

.
.
.
.
.
.

Јан Кершо
Хитлер 1889-1936

Драгољуб Живојиновић
Успон Европе 1450-1789

Пол Кривачек
Вавилон
Месопотамија и рађање цивилизације

.
.
.
.
.
.

Оксфордска историја хришћанства
1 и 2

Жорж Диби
Време катедрала

Розарио Вилари
Ликови барока

.
.
.
.
.
.

Шарл Дил
Византинске слике

Жак ле Гоф
Човек средњег века

.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.

< < < ИЗБОР ИЗ ФОНДА> > >

Tags: , , ,

Comments are closed.