Коментари су искључени на Модерни класици и Бестселери

Модерни класици и Бестселери

2012
05.07

(Избор из фонда Библиотеке)

.
.
.
.

<<<МОДЕРНИ КЛАСИЦИ>>>

<<<БЕСТСЕЛЕРИ>>>

.
.
.
.

Модерни класици

ZIVOTI-DEVOJAKA

Алис Манро – ЖИВОТИ ДЕВОЈАКА И ЖЕНА

Једини роман књижевнице која се прославила збиркама приповедака. Искрена књига која приповеда о одрастању у руралном Онтарију четрдесетих година XX века. У сусрету са феноменима рађања, смрти и секса, главна јунакиња Дел Џордан спознаје и мрачне и светлије стране свога женског бивствовања. Она је проницљив и духовити посматрач живота у малом граду.
За ову књигу, Алис Манро је изјавила како је она „аутобиографска у форми, али не и у чињеницама.“
Од истог аутора:
Превише среће
Голи живот
Бекство

Захар Прилепин – Сањка

Прилепин у роману бескомпромисно огољује друштво које трпи последице светске економске, али и социјалне и моралне кризе. Александар Тишин Сањка, главни јунак романа је обичан, мали човек, који постаје битан део система једино ако оболи. Сањка је члан Савеза стваралаца, анархистичке партије без идеолошког предзнака. Њихови припадници покушавају да се боре против друштвене инерције. Истовремено, главни јунак, покушава и да воли, да буде потребан људима око себе, својој девојци, мајци, баби и деди.
Пред читаоцима је дело невероватне силине, живот у врењу, неустрашив и стваран, онај који отвара питања, позива на буђење. После њега ћете, попут милиона читалаца широм света, остати насмешени јер сте схватили да у својим стрепњама и жељама нисте усамљени.
„Сањка“ је већ пет година на бестселер листама у Русији, добитник је руског „Букера“ и награде „Лав Толостој“.
Од истог аутора:
Грех
Осмица
Црни Мајмун

Дон Де Лило – Подземље

Овај роман проглашен је од америчких писаца за једно од најбоље написаних дела у Америци у последњих двадесет пет година. С разлогом се, кажу критичари, сматра Де Лиловим ремек-делом. У њему писац успева да обухвати не само педесетак година историје, већ и да се кроз причу о само привидно обичном јунаку, Нику Сеју, смело дотакне корена егзистенцијалних страхова и недоумица који обележавају америчко друштво, али и не само америчко.
Од истог аутора:
Космополис
Тачка Омега
Падач
Body artist

Умберто Еко – Острво дана пређашњег

Ово је прича о Роберту, младом италијанском племићу из XVII века који је изгубивши оца у једној опсади, променио своје погледе на живот, настанио се у Паризу и почео да другује са ондашњом интелектуалном елитом. Причу о његово животу сазнајемо из дневничких забелешки које је пронашао неки учењак, приређивач рукописа, много касније, а које су вођене за време његовог заточеништва на броду, усред океана, кад је једини преживео бродолом. У таквој ситуацији Роберто у својим записима прича причу о свом измишљеном злом брату, који је заправо друга, лошија могућност њега самог. Излаз из немогуће ситуације јунак почиње да тражи у филозофији. Питања која поставља воде га до истине о свету и до истине о себи.
Од истог аутора:
Баудолино
Фукоово клатно
Име руже
Историја ружноће
Из минималног дневника
Како се пише дипломски рад
Код
Метафора
Разговор о крају времена
Симбол
Шест шетњи по наративној шуми
Тајанствени пламен Краљице Лоане
Бескрајни спискови
Казати готово исту ставр
Не надајте се да ћете се решити књига
Прашко гробље

Пол Остер – Левијатан

У причи о пријатељству између двојице писаца, упакованој у шарени папир крими приче Пол Остер и овај пут, неумољиво, води читаоце у имагинативну пустоловину у којој се преплићу стварност и машта. Позадину дела чини Америка осамдесетих година, Реганово доба, када многи увиђају да је амерички сан заправо америчка лаж, а само ретки покушавају да на то скрену пажњу. Руководећи се случајем као основним принципом функционисања људских живота, Остер своје антијунаке гура у бизарну центрифугу догађаја: они се жене и разводе, заљубљују и одљубљују, варају и верују, користе експлозив и писаћу машину, да би своје идеје спровели у дело, и увек трагају за одговорима на питања о сопственом бићу. Библијски и хобсовски наслов дела само на најочигледнији начин упућује на могућност алегоријског читања, а све остале нити приче, метафоричке и стварне, доприносе оном најважнијем — читалачком ужитку.
Од истог аутора:
Сансет Парк
Невидљиви
Човек у мраку
Бруклинска ревија лудости
Пророчка ноћ
Књига опсена

Џулијан Барнс – Није то ништа страшно

Барнсова књига размишљања на тему смрти, како и он сам каже, није његова аутобиографија. Али јесте породични споменар, или још прецизније – интимна историја његове породице….
Књига која не припада ниједном жанру, а може бити путовањеу мистериозност сећања, филозофична спекулација, ода животу и уметности – али и књига која се чита као роман. Но, оно што је важније од чињенице да ју је тешко класификовати јер није подложна категоријама, јесте да је она мудра, духовита, забавна и пуна изненађења…
И сам наслов Није то ништа страшно казује како се Барнс према смрти односи истовремено и мудрачки хладно и црнохуморно. Реч је о својеврсном часу анатомије људске смртности. Највећа вредност књиге јесте што је она једновремено (и дословно) смртно озбиљна, мајсторски забавна и изненађујуће бучно весела.
Од истог аутора:
Артур и Џорџ
Цепидлака у кухињи
Љубав, итд.
Сто од лимуновог дрвета
Пре но што ме је срела
Троје

Томас Пинчон – В.

Роман В. Томаса Пинчона представља путовање у један алтернативни свет – свет коме сви с времена на време припадамо, али чији део не бисмо желели да будемо, свет параноје и отуђености за који нисмо сасвим сигурни да ли је само алтернатива или огољена истина стварности.
У средишту приче је тајанствена, неухватљива жена са иницијалом В, опсесија једног од главних јунака романа, која се насумично појављује на разним местима и у разним периодима краја 19. и прве половине 20. века. Трагајући за њом, на моменте стварном, на моменте само опсеном, главни јунак нам открива панораму двадесетог века, где ниједна прича не води никуда, где појединац остаје суочен са собом у крајње отуђеном свету, а свака потрага за истином и смислом остаје недоречена…
Од истог аутора:
Скривена мана

Марио Варгас Љоса – Авантуре неваљале девојчице

У врло раном узрасту Рикардо остварује сан који је у својој родној Лими имао откад зна за себе: да живи у Паризу. Али поновни сусрет с љубављу из младости све ће променити. Млада девојка, неконформиста, авантуристкиња, прагматична и немирна, извући ће га из малог света његових амбиција.
Сведоци периода превирања и процвата у градовима као што су Лондон, Париз, Токио или Мадрид, који су овде много више него попришта дешавања, обоје ће видети како им се животи преплићу, али се у потпуности не подударају. Па ипак, од тог плеса сусрета и мимоилажења, прича ће, из странице у страницу, бити све интензивнија док не омогући потпуно утапање читаоца у емоционални универзум јунака.
Стварајући задивљујућу напетост између комичног и трагичног, Марио Варгас Љоса се игра са стварношћу и фикцијом како би изнео причу у којој нам се љубав представља као нешто што се не може дефинисати, као власница хиљаду лица, попут неваљале девојчице. Страст и удаљеност, случај и судбина, бол и ужитак…
Од истог аутора:
Дон Ригобертове бележнице
Повест о Мајти
Рај на другом ћошку
Панталеон и посетитељке
Рат за смак света
Град и пси
Јарчева фешта
Келтов син
Похвала помајци
Повест о Мајти
Разговор у Картедрали
Зелена кућа
Речник заљубљеника у Латинску Америку

Џон Банвил
Књига доказа

Књига доказа има све одлике трилера, укључујући и обрт у завршним реченицама. Иза тог формалног оквира, ова исповест хладнокрвног убице постепено се претвара у мрачну и раскошну причу о духовима, о злочину из страсти према жени која не постоји, или постоји само на платну анонимног холандског мајстора из 17.века. Најречитији комплимент овом роману изрекли су критичари који су га упоредили са Злочином и казном.
Од истог аутора:
Покров
Кеплер

.
.
.
.
.

Бестселери

.
.
.

Тони Парсонс
Човек и дечак
Хари Силвер има све што може да пожели: прелепу жену, дивног сина, одличан посао на медијима – али једне ноћи, он све то одбацује. Потом Хари мора да почне да учи шта је суштина љубави и живота…
Роман који је преко 50 недеља провео на врху британске топ-листе… КЊИГА ГОДИНЕ У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ… ЗЛАТНИ ХИТ-ЛИБЕР 2001. У СРБИЈИ
Од истог писца:
Човек и жена
Људи и дечаци
Моја омиљена супруга
Наше незаборављене приче
Нови почетак
Прави почетак
Права породица
За моју малу
О животу, смрти и доручку

Ник Хорнби
Дуг пут до дна
Џулијет
High Fidelity
Како бити добар
Све о дечаку
Закуцавање

Патрик Бесон
Срђан, Милош и Милена
Српски дневник Патрика Бесона
Најбоље од Патрика Бесона
Богаташица
Брабанови
Дара
Јулије и Исак
Против клеветника Србије
Титаника
Вештина завођења

Пауло Коељо
Алхемичар
Вероника је одлучила да умре
Анђео чувар
Дневник једног чаробњака
Једанаест минута
На обали реке Пједре седела сам и плакала
Пета Гора
Приручник за ратника светлости
Захир

Изабела Аљенде
Острво испод мора
Ева Луна
Инес срца мога
Исход наших дана
Кћи среће
Кућа духова
Моја измишљена земља
Паула
Портрет у Сепији
Зоро

Сузана Тамаро
Иди куда те срце води
Заувек
Слушај мој глас
Анима Мунди
Драга Матилда
Чаробни круг
Луизито
Страх од књиге: прича о дечаку који није волео да чита
Свака реч је семе
Више ватре, више ветра

Софи Кинсела
Девојка из двадесетих
Купохоличарка и сестра
Купохоличарка у иностранству
Сећаш ме се
Тајни свет снова једне купохоличарке
Умеш ли да чуваш тајну
Имам твој број
Купохоличарка и беба
Купохоличарка стаје на луди камен

Режин Дефорж
Плави бицикл
Плави бицикл; Авенија Анрија Мартена 101
Плави бицикл; Ђаво се томе још смеје
Плави бицикл; Улица свиле
Плави бицикл;Последње упориште
Плави бицикл; Црни танго

Трејси Шевалије
Девојка са бисерном минђушом
Изузетна створења
Пали анђели
Пламени сјај

Викрам Сет
Кишни павиљон
Свадбени сари
Света река

Сју Таунсенд
Изгубљени дневници Адријана Мола
Оружје за масовно уништење
Млитаве године
Тајни дневник Адријана Мола

.
.
.
.
.

< < < ИЗБОР ИЗ ФОНДА> > >

Comments are closed.