Коментари су искључени на Изложба др Бобана Берића

Изложба др Бобана Берића

2014
06.18

У петак, 20 јуна, у 20,00 часова, у свечаној сали Општине Богатић биће отворена изложба којом др Слободан Бобан Берић обележава 45 година свог сликарског рада. На изложби ће говорити др Предраг Тојић и Драган Мартиновић Мартин.

aIMG_0072

Слободан Бобан Берић, лекар и сликар, рођен је 12.06.1948. године у Богатићу, где је завршио основну школу. Гимназију је похађао и завршио у Шапцу, а студије медицине у Београду – као најмлађи лекар у бившој СФРЈ, јер је студије медицине завршио шест месеци пре рока. Специјалиста је интерне медицине. Има приватну ординацију у Богатићу, у којој бесплатно пружа услуге пензионерима и сиромашнима.

Сликањем се бави од 1968. године.Припада Мачванској сликарској школи, чији је родоначелник Милић од Мачве или, како су га неки звали, “српски Салвадор Дали”.

Добитник је награде “7. август” Општине Богатић.

Члан је Српског лекарског друштва при ВАНУ.

Једини је лекар који је читав свој радни век провео у Мачви.

Поводом једне од изложби у Београду, наш познати ликовни критичар Никола Кусовац написао је: “Животна филозофија Слободана Бобана Берића родила се из бразде и широке душе мачванске. Она је самоникла и као таква ослобођена шаблонских уметничких форми, слободна и несвакидашња, помало фантастична и маштовита, али у дну душе потпуно реална и истинита. Он добро познаје обичаје и веровања својих земљака а њихове необичне судбине слика реалистичним бојама Мачве. Досадашња дела др Бобана Берића оставила су неизбрисив траг у српском сликарству.” Ова критика угледног историчара уметности свакако је добра препорука за улазак у историју сликарских догађања у Србији у другој половини ХХ века.

FLJ_0741
FLJ_0738
FLJ_0717
FLJ_0722

Tags: ,

Comments are closed.