Коментари су искључени на Књиге за старије основце

Књиге за старије основце

2012
11.21

Избор из фонда Библиотеке

.
.
.

<<<КЛАСИЦИ КЊИЖЕВНОСТИ ЗА МЛАДЕ>>>

<<<ПОНЕШТО ЗА ПУБЕРТЕТЛИЈЕ>>>

<<<ФАНТАСТИКА>>>

<<<И ЈОШ…>>>

.
.
.
.

Класици књижевности за младе

Ана Сјеул
“Црни лепотан”

Књига о доживљајима црног лепотана налази се у многим домовима као незаобилазна тачка на путу према одрастању, нудећи беспрекоран спој животних чињеница и авантуре.Написала ју је Ана Сјуел да би испричала своје чаробно дружење с једним коњем. Књига је објављена тек после њене смрти и постала једна од најпопуларнијих и најчитанијих романа за децу икада написаних. ..

Марк Твен
“Пустоловине Хаклберија Фина”

Иако контроверзан, и отуда можда најцензурисанија књига у Америци, овај велики роман већ припада класици.
Главни ликови – Хак и Џим – лутају низ Мисисипи и у сусретима с убицама, лоповима и преварантима, из авантуре у авантуру, ни тренутка не губе своју ведрину. Хемингвеј је с правом изјавио да је ово Твејново ремек-дело темељ модерне америчке књижевности. Како год било, читаћете га без даха и у радости. Прави поклон свим узрастима.
Без Пустоловина Хаклберија Фина америчка књижевност је незамислива, јер се америчка проза, и не само америчка, формирала на овом роману. То дело је неодољиво, пуно напетости, исписано Твејновим чаробним пером. Иако хуморно, његова истрајна ведрина непрекидно се суочава с окрутностима на мрачним водама неподјармљеног Мисисипија. Нећемо га читати него гутати. Слободан детињи дух сукобљава се са духом одраслих особа.

Дела Марка Твена у библиотеци:
Пустоловине Хаклбери Фина
Доживљаји Тома Сојера
Нови доживљаји Тома Сојера
Том Сојер као детектив : испричао Фин Хак
Гусарске авантуре Тома Сојера
Јенки на двору краља Артура
Аутобиографија
Новчаница од 1,000.000 фунти
Наивчине на путовању : или ново ходочашће
7 година пустоловина.
Бели слон
Чудан доживљај и друге приче
Систем против провалника
Сатиричне и хумористичне приповетке
Дневник Адама и Еве и друге приповијетке

Данијел Дефо
“Робинзон Крусо”

Робинзон је рођен у Енглеској, у малом месту на обали мора. Као дечак сваког дана је гледао бродове и веселе морнаре како из њих искрцавају робу. Размишљао је о томе одакле је та роба дошла и какав и колики пут је прешла. Маштао је да кад порасте постане морнар и да својим бродом оплови цео свет. Једног дана његови снови постали су стварност. Без знања својих родитеља укрцао се са својим пријатељем на брод и кренуо у непознато. Био је млад, радознао и пун авантуристичког духа.

Џонатан Свифт
“Гуливерова путовања”

Гуливер одлази у потрагу за пустоловинама и налази земљу о каквој није ни сањао. А сигурно никада није ни срео људе попут становника Лилипута. Међутим, ни становници Лилипута никада нису срели човека налик Гуливеру…

Жил Верн
„20 000 миља под морем“

Научно-фантастични роман француског писца Жила Верна, у ком је предвиђена изградња подморнице са људском посадом и освајање Јужног пола. Када се Наутилус појавио у мору, многи су мислили да је у питању морско чудовиште, све док се професор Аронакс није одважио да, у друштву свог слуге Савета и ћудљивог, простодушног Неда Ланда, коначно открије какво је чудо у питању. Нашавши се у Наутилусу, под руководством контроверзног капетана Нема, екипа прелази чудесних 20 000 миља, упознаје неслућене могућности и карактеристике подморнице, као и очаравајући живот мора, а авантура која их прати на том путу, не дозвољава да прекинете читање ове генијално осмишљене приче.
Књиге Жила Берна у библиотеци:
„Делфин“ најбржи брод на свету
Доктор Окс
Град који плови
Јужна звезда
Михаил Строгов
Петнаестогодишњи капетан
Пловеће острво
Пустоловине капетана Хатере
Пут око месеца
Пут у средиште земље
Пет стотина милиона Бегениних
Светиљка на крају света
Господар света
Дунавски разбојници
Фантазирања доктора Окса
Ледена пустиња
Од земље до месеца
Око месеца
Пет недеља у балону
Зимовање на леду

Радјард Киплинг
“Књига о џунгли”

Малог дечака Моглија, напуштенег у џунгли налазе дивље животиње, које се сажале над њим. Оне га чувају, васпитавају и подижу, а он им узвраћа топлом људском љубављу, коју једино човек може да пружи. Сви заједно лепо живе до једног дана када се опасност испречи њиховој срећи.

Мери Шели – Франкенштајн
То је прича о др Виктору Франкенштајну, бриљантном научнику са опсесијом да преузме на себе улогу Бога и сам створи живо биће. Роман прати страдање несрећне креатуре која се у почетку труди да буде налик на правог човека и тражи љубав и разумевање. Али, због његове ружноће и наказности, сви беже од њега. Он постаје страшно чудовиште које креће да се свети свом творцу… Ко је истинско чудовиште, неодговорни творац или његова творевина, питање је које Мери Шели поставља свакоме од нас.

Џон Финмор
“Робин Худ”

Легендарне шуме Шервуда прославио је само један јунак – неустрашиви Робин Худ. Иако је у питању одметник, који у шуми живи јер је утекао од закона, ово је заправо прастара тема борбе добра и зла; на једној страни је зли и отуђени краљ, а на другој јунак који се одриче свог сталежа и племства, зарад борбе за правду и истину, и живота у чистој и неукаљаној природи.

Џек Лондон
„Бели очњак“

У леденим пределима севера живот је опасан и опстају само најјачи. Бели очњак у тим суровим условима дивљине одраста у великог и храброг вука. Незаборавна прича о пријатељству човека и животиње.
Књиге Џека Лондона у библиотеци:
Глас дивљине
Гвоздена пета
Бегунац
Бели дан
Демони с фуатина
Џери са острва; Приче с јужних мора
Кћи снега
Копачи злата
Краљ алкохол
Крстарење „Снарка“
Људи са понора
Мајкл, брат Џеријев
Мартин Идн
Морски вук
На дивљем северу
Помама за златом
Приче са далеког севера
Пустоловка
С јужних мора
Син сунца
Смоук Бељу
Одисеја севера
Скитнице и пробисвети
Звездана луталица

Луис Керол
“Алиса у земљи чуда”

Када се стрмоглави у рупу Белог Зеца, Алиса открива један необичан свет, пун чудних бића. Ступивши у Земљу Чуда, Алиса упада у узбудљиву авантуру – биће присутна на необичној чајанки где, окусивши мало чаја, постаје мања од мрава, а одмах затим, грицнувши колачић, нарасте већа од куће. Хоће ли Алиса, тражећи излаз из луде авантуре, начи пут до своје куће? Бајковити роман написан пре више од сто година. Бајка у којој нема храбрих принчева на белим коњима, седмоглавих аждаја и вештица, али се у њој догађају права и озбиљна чуда.

Зејн Греј
“Осветник прашуме”

Роман о пионирима у долини Охаја. Ако су године крајем XVIII и почетком XIX века биле пуне узбудљивих доживљаја за насељенике што су живели дуж Атлантске обале, како ли су тек биле узбудљиве за оне готово заборављене пионире, који су смело загазили у беспутну дивљину…
Дела Зејн Греја у библиотеци:
Осветник прашуме : роман о пионирима у долини Охаја
Траса Унион Пацифика
Брдо коњског царства
Двобој кланова
Сиена чека
Трагом бјегунца
Гонич стада
Јахачи румене кадуље

ЦРНИ ГУСАР
Авантуристичка прича италијанског писца Емилија Салгарија, смештена на Карибе, за време Златног доба пирата. Говори о Црном гусару, који је желео да освети своју породицу убијену од стране Ван Гулда, гувернера Маракаиба. Заједно са својим гусарима напада и заробљава шпанску галију, где непланирано упознаје гувернерову ћерку Онорату у коју се лудо заљубљује. Љубав га није омела да испуни свој завет, али је била довољно јака да га на крају одвоји од пиратског начина живота. Пред вама је узбудљива прича о гусарским авантурама и борби Црног гусара за правду, али и о романтичној, безграничној љубави између двоје младих људи.

Рене Гијо
“Бела грива”

У овој књизи описано је чудесно пријатељство једног храброг дечака и прелепог, слободног, дивљег коња. Смештена у предео непрегледних мочвара по којима галопирају дивљи пастуви, ова необична прича нас учи да слобода и љубав немају цену…

Џемс Фенимор Купер
“Последњи Мохиканац”

Роман Последњи Мохиканац спада у култне романе на тему Индијанаца и дивљег Запада и стоји уз раме Карл Мајевог Винетуа, коме је Последњи Мохиканац раван у авантурама, а надмашује га у мелодрамској топлини. Роман за осетљиве пустолове …

Ерик Најт
“Леси се враћа кући”

Свако у Гринал Бриџу познавао је Леси Сама Караклоа. Могло би се мирно рећи да је она била најпознатије псето у селу. Скоро сваки човек морао се сложити с тим да је она била најлепши примерак овчарског пса кога је ико дотада видео. По овом роману снимљено је више филмова за децу, од којих је најпознатији онај у коме глуми млада Елизабет Тејлор.

Антоан де Сент-Егзипери
“Мали Принц”

Алегорична прича и љупка бајка испричана из позиције невиног и неискусног приповедача, Малог Принца, детињастог и потиснутог дела наше душе.
Књига која говори о искрености, пријатељству и љубави…

.
.
.
.

Понешто за пубертетлије

Виолета Бабић
“Књига за сваког дечака”
Намењена је дечацима и младићима од 9 до 19 година.Дечаци ће из ње сазанати шта се све дешава у пубертету.Наћи ће одговоре на многа питања која немају коме да поставе или се можда стиде да питају.Сазнаће како да одржавају хигијену,како да се правилно хране,који је спорт као створн за њих,како да организују своје време,како да се понашају у друштву и да се осећају добро.Ова књига ће им помоћи да лакше одрасту и стекну самопоуздање.

Виолета Бабић
“Књига за сваку девојчицу”
„Књига за сваку девојчицу“ – Намењена је девојчицама и девојкама од 9 до 19 година.
У њој се говори о променама које се дешавају у пубертету, о одржавању личне хигијене и нези лица и тела. Девојчице и девојке сазнаће из ове књиге како се шминка и дотерује, вежба и правилно храни, што ће им помоћи да живе здраво и да се осећају добро.

Александра Џонсон
“Приручник за девојчице”

Ова књига пуна је опробаних савета који ће ти помоћи да овладаш свакодневним вештинама. У овом приручнику пронаћи ћеш решења за све проблеме с којима би могла свакодневно да се сретнеш, од тога како да скуваш савршене шпагете до тога како да промениш постељину. Уколико ти ушивање дугмета ствара проблеме, а плаче ти се због сецкања лука, ова књига је ту да ти прискочи у помоћ. Само напред, одушеви другаре и породицу тако што ћеш им показати шта све умеш!

Кристијана Ф
„Ми деца са станице ЗОО“

Већ са 13 година постала је зависник од хероина и проститутка на станици Зоо, са још много сличне деце која су имали несрећну судбину као она.
Потресна књига која приказује сурову истину…

Луиз Ренисон
“Најлонски висови”

У амбару сам приказивала Руби своју комичну верзију ирског плеса. Изненада, усред мог скока, ушао је најзгоднији момак ког сам у животу видела. Насмешио ми се и рекао: „Ехм… здраво, ја сам Алекс, Рубин брат.“ Руби је зацоктала и рекла: „Она се зове Талула и иде у школу за лујке.“…

Франсин Омен
“Како да преживим сломљено срце”

Здраво, Зовем се Роза и мој живот је права катастрофа. Живим под истим кровом са разбеснелим орангутаном (мој очух), малим чудовиштем (мој брат) и паром ходајућих подочњака (моја мајка). Једина особа, која ме разуме и воли, онакву каква јесам, зове се Винсент. И управо Винсент нема паметнијег посла, него да за време распуста сломи моје срце. Да ли сломљено срце може једног дана поново да зарасте?

Мег Кебот
„Принцезин дневник“

Принцезин дневник је духовита прича о девојчици из Њујорка која живи са мамом, хода у патикама и мартинкама и сањари о најзгоднијем дечку у школи.А онда, у град стиже њен тата и прави пометњу у њеном животу – саопштава јој да је принц једне мале државе, а она његова једина наследница!И као да то није довољно непријатно, Мија сазнаје да се њена мама забавља са професором матиша, папараци је сачекују пред школом и, што је најгоре, посвађала се са својом најбољом пријатељицом, Лили.Мија ће одмах освојити срца сваког тинејџера који трага за властитим идентиетом и местом у друштву.Мијини вршњаци ће на свакој страни књиге осећати као да им неко чита мисли. Или као да читају страницу из дневника најбоље другарице!
Књиге Мег Кебот у библиотеци:
Заљубљена принцеза
Принцезин дневник
Принцеза испод рефлектора
Принцеза у ружичастом
Права америчка девојка

Лујза Меј Алкот
“Девојчице расту”

Онима који су већ прочитали роман „Девојчице“, познати су ликови четири сестре: Мег, Џо, Еми и Бет, које одрастају у љубави својих родитеља и пријатеља Лорија. Лоријев бивши учитељ Џон Брук се оженио најстаријом сестром Мег, па осим припрема за венчање пратимо и све интересантне догађаје младог брачног пара. Овај роман, као и претходни, написан је у духу реализма са романтичарским тоновима и спада у ред класичних остварења омладинске књижевности.

Драгомир Ћулафић
“Рингишпил за двоје”

Љубав између девојчице из Београда и дечака из Будве зачета на екскурзији све страственије се разбуктава.Ова књига нуди читаоцу пуно неочекиваних обрта, узбуђења и младалачких заноса. Ово је и књига искреног другарстава, с којом и будни можемо лепо просањати.

.
.
.
.
.

Фантастика

Стефани Мајер
“Праскозорје”

Последњи, завршни део чудесне приче о вечној љубави младе девојке Беле и фасцинантног, вечито младог вампира Едварда. Двоје заљубљених је завршило средњу школу и одлучило да се венча. Међутим, дешава се нешто сасвим неочекивано… Хоће ли њихова љубав бити довољно јака да успеју да надвладају све нове потешкоће?
Књиге Стефани Мајер у библиотеци:
Кратак други живот Бри Танер:прича из помрачења
Домаћин
Млад месец
Помрачење
Паклене матурске вечери
Сумрак
Сумрак сага : Званични илустровани водич
Праскозорје

Џ.К. РОУЛИНГ
ХАРИ ПОТЕР

Наравно, све објављене романе можете пронаћи код нас…

Александар Бељајев
“Последњи човек Атлантиде”

Један од водећих руских и светских писаца научне фантастике за децу и младе, Александар Бељајев, познат по многим делима о освајању васионе, међупланетарним летовима и путовању у космос, овим кратким, али врло узбудљивим романом ствара необичну и филмски атрактивну причу о открићу и нестанку Атлантиде. Ово ремек-дело преведено је на многе језике и доживело низ нових издања, што само показује да се ради о изузетном и уметнички значајном остварењу.

Муни Вичер
“Морга, чаробница ветра”

Први део нове трилогије чувене италијанске ауторке говори о дванаестогодишњој девојчици по имену Морга која живи у далеком времену и далекој планети.
Иако уме да чита небо гледајући облаке и звезде и да открива тајне ослушкујући тишину, у себи чува и једну опасну тајну: на планети Хемиос она је једина Несавршена јер у себи носи забрањени људски ген. Ако је она та о којој говори древно пророчанство, онда представља највећу претњу за окрутне владаре планете а уједно и једину наду за народ Хемиоса који је давно заборавио љубав, слободу и сопствено људско порекло…
Књиге Муни Вичер у библиотеци:
Девојчица са Шестог месеца
Нина и клетва Пернате Змије
Нина и Тајно око Атлантиде
Нина и тајна Осме Ноте
Ђено и бела руна златокрилог сокола
Ђено и црни печат мадам Крикен
Ђено и црвено огледало истине
Морга, чаробница ветра
Морга, чаробница ветра: Пустиња

Лик Бесон
Артур и рат два света
Артур и Малтазарова освета
Артур и забрањени град

Дајана Вин Џоунс
Зачаран живот
Хаулов покретни замак
Вештичја недеља
Замак у облацима

Гијом Прево
Књига времеплов:

1.Тајна изрезбареног камена
2.Седам новчића
3.Златна карика

К. С. Луис
Летописи Нарније:

Чаробњаков сестрић
Лав, вештица и орман
Коњ и његов дечак
Принц Каспијан
Путовање намерника зоре
Сребрна столица
Последња битка

Сузан Купер
Долазак таме
Изнад мора, испод стена
Сиви краљ
Сребро на дрвету
Зелена вештица

.
.
.
.
.

И још…

Милован Витезовић
“Лајање на звезде”

Ретко која српска књига доживи за три деценије више од двадесет издања, а заједно са преводима на друге језике, да буде штампана у више од 150.000 примерака, чиме се може подичити роман Лајање на звезде.
„Феномен Витезовићеве књиге Лајање на звезде је да је она написана на начин да читалац, док је чита, помисли: Ово ми је било на врх језика, само се нисам сетио да напишем.“ Љубивоје Ршумовић

Бранислав Нушић
“Хајдуци”

Већ у предговору Бранислав Нушић наглашава да је књига опис његових доживљаја из детињства на једном старом великом храсту поред обале Дунава на који би се попели он и још њих петорица и редовно дружили четвртком и недељом…

Бранко Ћопић
“Орлови рано лете”

Јованчетова дружина је група дечака, ученика основне школе који су волели да иду у школу и били срећни све док тренутка када је њихова учитељица Лана отишла у варош, а уместо ње дошао нови учитељ, један злоћуди старији човек, који је волео да пије и да без икаквог разлога туче децу.Учитељ је имао велик, као паприка црвен нос и натечене образе. Док су се остали ђаци плашили његовог изгледа неустрашиви дечак Стева, звани Стриц смислио му је надимак Паприка, а одговорност на себе је преузео храбри и праведни Јованче. Да би избегли батине дечаци су побегли кроз прозор и од тог дана више нису ишли у школу. Време су проводили у Прокином гају, у запуштеној и великој шуми.

Градимир Стојковић
“Хајдук остаје хајдук”

Упознајте Хајдуковог сина, малог Васју, његову школу, његове пријатеље, симпатије, велике и мале муке детињства, откријте како изгледа живот у његовој необично-обичној породици и ексцентричном комшилуку, у једно тешко време…

Јово Кнежевић
“Дивљакуша из петог два”

Роман о Земуну и земунским дечацима и девојчицама овог нашег времена, о њиховим љубави, начину на који упознају свет и загонетке које пред њих постављају старији.
Прича коју аутор прича је узбудљива, динамична, заснована на суптилном познавању дечијег света.

Франсес Х. Бернет
Мала принцеза
Прича о девојчици Сари Кру прати њено одрастање у интернату госпођице Минчин у Лондону, од момента кад је отац, из Индије у којој је рођена, доводи на школовање у Енглеску, па све до тренутка кад га напушта неколико година касније, да би за себе пронашла нови дом…

.
.
.
.
.

<<<ИЗБОР КЊИГА ЗА ДЕЦУ>>>

Comments are closed.