Коментари су искључени на Књиге за млађе основце

Књиге за млађе основце

2012
11.16

(Избор из фонда Библиотеке)

.
.
.

ЏЕРОНИМО СТИЛТОН
Драги пријатељи мишићи, овде у Мишограду, на Острву мишева, све моје књиге су бестселери! Нисте чули за њих? То су приче за смејање, нежније од моцареле, укусније од качкаваља, па чак и од горгонзоле… заиста смешне приче, дајем вам реч Џеронима Стилтона!

Гледао сам финале у фудбалу кад ме је деда Твртко прекинуо и приморао да одем на турнир у голфу у паровима! Ко победи добија скупоцени Супермишокуп, али је неко желео да га украде, а мој пријатељ, агент 00К је био на трагу лопову! То је била права правцата авантура!
Џеронимо Стилтон у књигама:
Благо с уклетог острва
Храм ватреног рубина
Мистерија у Грозомору
Потрега за сабласним благом
SOS!Миш у свемиру!
Тајна три самураја
Тајна великог бисера
Утварела и тринаест духова
Вампир у невољи
Чудан случај са Олимпијских игара
Даћу ти ја карате!
Фрка на Клилманџару
Осмех Мона Мишице
Случај мистериозног смрада
Сок од мува за грофа
Тајна смарагдног острва
За све је крива кафа са шлагом

ТЕА СТИЛТОН
Паулина прима важан телефонски позив из Перуа. Њена сестрица Марија јој јавља да је њихов добар пријатељ у великој опасности. Теа систерке првим авионом одлазе с оне стране океана и започињу нову авантуру која ће ових пет девојака одвести на врхове Анда, у потрагу за несталим благом древног народа Инка.
Теа Стилтон у књигама:
Мистерија у Паризу
Планина која говори
Тајни град
Змајев код
Изазов у ритму плеса
Колетин тајни дневник
Љубав на сцени у Мишфорду
Мој тајни живот
Пет пријатељица за мјузикл
Супертајни пројекат
Теа систерке у опасности
ПЕТАР ПАН
Један од најпознатијих и најчаробнијих романа за децу свих времена, потекао из пера шкотског писца Џ. М. Барија. Венди, Џон и Мајкл Дарлинг живе мирно са својим родитељима у угледном делу Лондона, све до једне ноћи када у њихов свет долази Петар Пан. Овај несташни дечак, који уме да лети и одбија да одрасте, проводи своје бескрајно детињство у чаробној земљи Недођији. Читајући ову узбудљиву и духовиту причу, дружећи се са Петром Паном и осталим становницима Недођије, доживећеш незаборавне авантуре и засигурно пожелети да кренеш стопама овог вечно популарног дечака.
ДЕЈЗИ МЕДОУС
Ејми, аметистна вила, не влада чаролијом нестајања без свог чаробног драгуља. Кад примете како делови игралишта нестају, Рејчел и Кирсти биће сигурне да су на правом путу.

У свакој причи о вилама драгуља крије се по један драги камен – помози девојчицама да их све пронађу и врате чаролије у Вилинску земљу!

Књиге Дејзи Медоус:
Ејми, аметистна вила
Емили, смарагдна вила
Холи, божићна вила
Индија, вила месечевог камена
Кајли, карневалска вила

Клои, топазна вила
Кристл, снежна вила
Луси, дијамантска вила
Скарлет, рубинска вила
Софи, сафирна вила
Стела, звездана вила

БАРОН МИНХАУЗЕН је особа коју сви памте као авантуристу, војника и најславнијег лажова у светској литератури. Јунак ове књиге није измишљена, већ стварна личност немачки барон који се као младић борио против Турака у Русији. Интересантан је био по томе што је по повратку из рата измишљао невероватне приче о својим авантурама, подвизима и јунаштву. Многи су желели да овековече његове маштарије, а погледајте на који начин је то урадио немачки писац Г. А. Биргер.
Након што је чула причу о Америчкој револуцији, Цаца Фаца је у правом фазону за РАВНОПРАВНОСТ и СЛОБОДУ – слободу од родитељских правила и несносног млађег брата. Али њен план да прогласи независност ипак се не одвија без потешкоћа и уваљује је у неприлике, сасвим сигурно и потпуно извесно.

Хоће ли Цаца Фаца успети да једном за свагда докаже да је спремна за малчице независности? Без обзира која страна да победи, читаоци ће навијати за Цацу Фацу и клицати јој!
Књиге Меган Мекдоналд:
Цаца Фаца
Цаца Фаца проглашава независност
Цаца Фаца иде на колеџ
Цаца Фаца на путу око света за 8 и по дана
Цаца Фаца докторица
Цаца Фаца постаје славна

Доктор Дулитл
Ово је прича о човеку који је научио да разговара са животињама и тако постао омиљени јунак деце широм света. Доктор Дулитл је уместо људе више волео да лечи животиње, чијим је језиком потпуно овладао. Живео је са много животиња, међу којима су му љубимци били: патка Даб-Даб, пас Џип, свиња Геб-Геб, папагај Полинезија и сова Ту-Ту. Читајући ову интересантну причу сазнаћете које су се још животиње нашле у друштву легендарног доктора и како су изгледале њихове бескрајно смешне догодовштине.
Меда звани Педингтон – Мајкл Бонд
Педингтон је медвед са знатижељношћу детета и снажним осећајем за правичност. Управо тај спој врлина уваљује га у многе невоље док истражује градски живот Лондона. Због неутољиве глади за слаткишима и склоности да ствари схвата буквално, обична шетња до продавнице може се претворити у хаотичну авантуру. Педингтонова љупкост, наивност и прождрљивост чине га нарочито допадљивим, због чега ћемо желети да ове приче поново читамо и да их препоручимо другима.

Меда Педингтон прискаче у помоћ
Меда Педингтон: Овде и сада
Меда Педингтон на полагању
„Ова књига ће одушевити све оне који су икада морали да ’трпе’ досадног млађег брата.“
Књиге Џуди Блум:
Познатија као Шила Велика
Приче једног тупсона из четвртог разреда
Фаџиманија
Суперфаџ
Други фаџ
ЧАРОБЊАК ИЗ ОЗА
Фантастичан роман Л. Ф. Баума, са почетка 20. века, један од најчитанијих књига дечје књижевности. Девојчица Дороти живи у Канзасу, све до тренутка када је торнадо односи у интересантну земљу Оз. У потрази за великим чаробњаком, Дороти сусреће необична бића са којима доживљава фантастичне авантуре. Препустите се читању, упознајте Дороти, Страшила, Лименка и Лава и незаборавне пустоловине тражећи мистериозног чаробњака.
ПИПИ ДУГА ЧАРАПА

Она је најјача дјевојчица на свету, има пеге и црвене плетенице које стоје усправно, противречи одраслима и неваљала је. Живи без родитеља у кући званој Вила Вилекула заједно са својим пегавим коњем и мајмуном Господином Нилсоном. Њена мама је на небу, отац Ефраим Лангструмп је краљ црнаца на отоку Курекуредутон у Јужном мору, а она има врећу пуну златника…
Књиге Астрид Линдгрен:
Пипи Дуга Чарапа
Пипи Дугачка Чарапа у водама Јужног мора
Нови доживљаји Пипи Дуге Чарапе
Емил из Ленеберје
Нови несташлуци Емила из Ленеберје
Бата и Карлсон с крова
Карлсон с крова поново лети
Луцкаста Лота
Лота прави лом

.
.
.
.

ХИЈАВАТА
Северноамеричка пирича о дечаку Хијавати, који је због своје снаге, храбрости и мудрости постао поглавица читавог индијанског народа.
Џеклин Вилсон
НАС ДВЕ

„Нико нам не може бити као мајка. НИКО. НИКО ЖИВ. НАРОЧИТО НЕ ЧУПАВА-ГЛУПАВА РОУЗ…“
Руби и Гарнет су десетогодишње близнакиње и то једнојајчане! Све раде заједно, нарочито од када су изгубиле мајку, пре три године. Међутим, да ли игра у двоје може да траје вечно, када се толико ствари око њих мења?
Ауторка нас кроз белешке у дневнику, које исписују час Руби, час Гарнет, на чудесан начин уводи у свет ових луцкастих близнакиња.
КЊИГЕ ЏЕКЛИН ВИЛСОН:
Нас две
Кофер клинка
Мале неваљале
Илустрована мама

Доживљаји мачка Тоше – Бранко Ћопић
Откријте зашто је славни мачак напустио млинара Тришу, како је уз помоћ пријатеља миша Пророка и пса Шарова, успео да избегне све невоље које су га у овој авантури снашле и успео да се жив и здрав врати у млин.Ови доживљаји славног мачка Тоше и његових пријатеља написани су уз помоћ Тошиног дневника, који је пронађен иза псеће кућице чувеног буволовца Жуће, под самом крошњом једне јелке…
ПРИНЦЕЗА ДЕЈЗИ
У земљи где су сви краљице и краљеви, принчеви и принцезе, живе принцезе Емили, Кети, Шарлота, Дејзи, Софија и Алиса. Све оне треба да иду у школу за принцезе. Одушевљене су што крећу у школу и што ће имати прилику да упознају нове другарице. Научиће да саме направе прелепе балске хаљине и стећи многа нова знања у чаробном свету. Понекад се ту нађе и принцеза Перфекта која жели да им поквари планове, али су ту добре другарице од којих увек може да се очекује помоћ.
Књиге Вивијан Френч:
Принцеза Алиса и чаробно огледало
Принцеза Дејзи и заносни змај
Принцеза Емили и лепа вила
Принцеза Кети и сребрни пони
Принцеза Софија и блиставо изненађење
Принцеза Шарлота и рођендански бал
Моја породица је уврнута. Знам да то сви кажу, али ми смо заиста уврнути. Моја најстарија сестра има седамнаест година и узима седамдесету, друга сестра ми живи међу звездама (буквално – њена соба је олтар ономе ко је измислио сијаличице за јелку), а мој мали брат је свемирски ратник опседнут кућним љубимцима. А ја? Некако сам ја испала нормална, али уз велику муку, могу вам рећи… а рећи ћу вам чим с главе скинем ову троногу мачку која се тресе…
Књиге Карен Макомби:
Лептирићи, грубијани и ружне навике
Момци, браћа и трбушасте плесачице
Пријатељи, чудаци и веома тајне тајне
Прошлост, садашњост, гласна, прегласна девојчица
Састанци, састанци учетворо и велика, превелика мука
Крајем 19. века, швајцарска књижевница Јохана Шпири створила је лик лепе и одважне Хајди, вероватно ни не сањајући да је тиме заувек ушла у срца милиона девојчица, али и дечака широм планете.Вредност књижевног лика, као и њен успех код најмлађе публике, учинили су да Хајди подједнако млада закорачи у 21. Век.

Пуне топлине, племенитих осећања и храбрих поступака, ове приче су симбол бољег и хуманијег света, који нам својим срцем открива Хајди.

МИЛА и ШУГАР:ВЕШТИЦА ПЛУС ВИЛА
Мила: десет година, милион коврџица, безброј пегица (по последњем прорачуну, 180). Вештица, али само с очеве стране. Шугар: десетгодина, коса дуга и црна, очи плаве, тен боје карамел-шећера. Вила 100%. Једна вештичија и једна вилинска породица, један мачак с енглеским акцентом, једна сујетна женкица хрчка, једна траварска радња препуна тајни и једна сасвим посебна балетска школа…У старом крају града где обитава један магијски народ, Мила и Шугар се хватају у коштац с осветољубивим непријатељем који живи у канализацији са сопственим бучним и незгодним породицама.
Прунела Бат
Мила и Шугар:Вештица плус вила
и
Мила и Шугар:Једна вила у милион

Сара Б. Савић
Чудовишта не постоје!
Тако кажу чак и Мама и Тата. Али откуд онда пљувачка од чудовишта на јастуку Саре Б.? Ох, не! Шта ако је Павле Павић у праву – шта ако она заиста има чудовиште испод кревета? Кад Сара Б. заспи, чудовиште би могло да јој угледа ноге како висе са кревета. И могло би да помисли да су њени прстићи на ногама у ствари укусне виршлице.

Књиге Барбаре Парк
Сара Б. Савић је мала матуранткиња
Сара Б., ђак првак (коначно!)
Сара Б., ђак првак: крезубо чудо
Сара Б., ђак првак: шефица ручка
Сара Б. Савић и рођендан оног Дјуре злице
Сара Б. Савић и њен брбљиви, дугачки језик
Сара Б. Савић и нека бљак, фуј воћна торта
Сара Б. Савић и малчице мајмунисања
Сара Б. Савић има чудовиште испод кревета
Сара Б. Савић на тајном шпијунском задатку
Сара Б. Савић воли згодног Марка

.
.
.

Сара Кеј
Пред веселим пламичцима ватре или испод топлог покривача, у сенци дрвета или на обали потока… Место није битно… и велики и мали уживаће у овим љупким причама и предивним илустрацијама Саре Кеј!

Љупке приче Саре Кеј
и
Велика књига Саре Кеј

.
.
.
.

И велики број других издања…

.
.
.
.
.
.

<<<ИЗБОР КЊИГА ЗА ДЕЦУ>>>

Comments are closed.